Emotionaalinen turva

Emotionaalisen turvan antaminen, miksi se on tärkeää ja miten voit sitä antaa itsellesi rauhoittamalla hermostoasi.

Emotionaalinen turva

Koetko elämässäsi emotionaalista turvaa? Puolisosi, läheistesi ja itsesi antamana? Oletko miettinyt, mitä se oikeastaan sinulle merkitsee ja miten voisit sitä lisätä?

Monet meistä on enemmän tai vähemmän tunnevammaisia. Kuulostaa karulta, mutta totuus on se, että tuskin kukaan voi täällä maapallon päällä kävellä ilman traumoja. Niitä syntyy heti lapsuudessa ja nuoruudessa ja uusia tulee koko eliniän ajan. Vanhempasi eivät ole täydellisiä, eivätkä heidän vanhempansa. He ovat varmasti tehneet parhaansa niillä tiedoilla, taidoilla ja resursseilla, joita heillä on. Jos olet jostakin katkera ja syytät siitä vanhempiasi ja kasvatustasi, sinulla on oikeus tehdä niin. 

Todellinen kasvu on kuitenkin sitä, että myöntää oman osuutensa asiaan, oman vastuun merkityksen. Sinä voit ottaa vastuun, käsitellä tunteesi ja traumasi ja eheytyä niiltä osin kuin on mahdollista. Lopettaa muiden syyttely ja antaa anteeksi. Jatkaa elämääsi ja suhtautua menneeseen neutraalisti. Työtä se vaatii, kenties myös ahdistusta ja kyyneleitä. Mutta kun lopulta ymmärrät, että anteeksi antaminen helpottaa eniten itseäsi, kaikki kärsimys on ollut sen arvoista. Lisäksi olet saattanut tietämättäsi puhdistaa sukupolvien takaista karmaa.

Yksi ihmisen tärkeimmistä tarpeista on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä hyväksytyksi sellaisena kuin on. Toisinaan läheisesi eivät ymmärrä täysin tunteitasi. He saattavat syyllistyä turhaan (vaikka et olisi heitä edes syytellyt), tippua omaan lapsuuden traumaansa (että ”negatiiviset” tunteet ei ole sallittuja) ja siten he eivät pysty olemaan sinulle se emotionaalinen tuki ja turva, jota olisit kaivannut. 

Harvan lapsuudenkodissa on opetettu tuntemaan ja sallimaan kaikki tunteet ihan täysin. Se johtaa siihen, että konfliktitilanteissa, kun toinen puoliso on vihainen, surullinen ja masentunut, joko yhtä tai kaikkia kerrallaan, ei puoliso osaakaan sallia toisen tunteet ja toimia neutraalina maaperänä lohduttaen ja antaen tukea. Silloin, kun on haavoittuvammillaan, kun kipeiten juuri kaipaisi hyväksyntää. Sitä, että toinen on vain läsnä ja kuuntelee. Ottaa halaukseen ja sanoo, että on ihan ok tuntea noin.

Jos et sitä turvaa läheiseltäsi saa, olisi parasta kertoa siitä. Mitä tarvitset ja kaipaat. Rehellisesti ja avoimesti. Kenties toinen ottaa onkeensa ja muuttaa tapojaan. Etkä koe enää tulevasi hylätyksi. Entä jos hän ei kykene siihen? Silloin sinun on mietittävä, saisitko emotionaalista turvaa joltakin muulta.

Äläkä unohda, että voit itse toimia itsellesi emotionaalisena turvana. Voit sanoittaa itsellesi myötätuntoisesti, että on ihan normaalia tuntea näin, en ole ainoa. Että asioilla on aina tapana järjestyä, tavalla tai toisella. Voit antaa itsellesi halauksen ja hermostollesi turvaa erilaisilla harjoitteilla. Esimerkiksi

  • nouse seisomaan ja ravistele raajojasi
  • tanssi, hypi
  • tee hengitysharjoituksia- hengitä nenän kautta sisään neljään laskien, pidätä neljään laskien ja puhalla suun kautta ulos kahdeksaan laskien
  • hyräile OM mantraa
  • upota kasvosi kylmään veteen minuutiksi pariksi
  • mene selinmakuulle jalat koukussa ja heijaa itseäsi ylös alas liikkeellä, kunnes haukottelet tai huokaat. Vagushermo on aktivoitunut ja palautuminen on taas mahdollista.

Emotionaalista turvaa saat myös monissa hoidoissa. Energiahoitajana koen tärkeimmäksi tehtäväkseni olla läsnä sinulle. Kuunnella ja nähdä sinut sellaisena kuin olet. Tervetuloa siis kertomaan murheistasi, rentoutumaan ja uudistumaan energiahoitoon.

Lämmöllä,

Anu

Categories: : henkinen hyvinvointi, henkinen kasvu, henkisyys, tunnetyöskentely