Oletko huomioinut, miten hermostosi reagoi erilaisissa tilanteissa? Kun jotakin stressaavaa tapahtuu, onko sinulla taipumus taistella tai paeta vai pikemminkin jähmettyä toimintakyvyttömäksi? Toimiva hermosto on rauhallinen ja tasapainoinen. Epätasapainossa olevan hermoston taustalla saattaa olla päällä olevat primitiivi- ja/tai asentorefleksit. Näitä testataan ja sammutellaan sensomotorisessa valmennuksessa.
Taistele ja pakene
Toki, on normaalia, että vaikkapa luennon pitäminen jännittää. Sitä ennen sydän hakkaa nopeammin, hengitys tihenee, verenkierto karkaa raajoihin (pakenemisvalmius), ruoansulatus hidastuu, adrenaliinia syöksyy suoniin. Tilanteen jälkeen kehon pitäisi toipua noin vuorokauden sisään. Ikävä kyllä, yhä useampi elää kroonisessa stressikierteessä jopa vuosien ajan. Vaikka keho jaksaakin kompensoida ja tehdä kaikkensa eteesi, jossain kohtaa tulee pysähdys, uupuminen, burnout, jollet tee toipumisesta prioriteettiasi.
Uupumustilasta käsin hermosto reagoi tavallista herkemmin. Tuntuu, että jokainen pikku vastoinkäyminen on ylitsepääsemätön. Liian suuri ihmisjoukko, meteli, pitkä kassajono, hankalasti täytettävä viranomaislomake, mikä tahansa voi saada stressireaktion laukeamaan ja reaktio voi olla kohtuuttoman suuri asiaan nähden.
Jähmettyminen
Toinen hermoston reagointimalli stressaavissa tilanteissa on totaalinen jähmettyminen. Itkettää, ahdistaa, päässä humisee, toimintakyvyttömyys iskee. Ihminen saattaa ikään kuin sulkeutua omaan kuplaansa, johon eivät muut pääse häiritsemään. Kun kupla puhkeaa, saattaa olla todella hämmentynyt olo.
Mistä tietää, että hermosto on kunnossa
Merkkejä on varmasti monia. Tässä kuitenkin joitakin yleisiä, joista voit päätellä, että hermostosi on hyvässä hapessa:
Mitä epätasapainossa olevan hermoston taustalla voi olla? Primitiivi- ja asentorefleksit
Yksi syy epätasapainossa olevaan hermostoon voi olla yksi tai yleensä useampi päällä oleva primitiivi- tai asentorefleksi. Käydäänpä nämä ensin läpi lyhyesti, että tiedät mistä on kyse.
Refleksit ovat automaattisia reaktioita, jotka syntyvät hermoston alimmilla tasoilla. Primitiivirefleksit, kuten sikiön kääntyminen tai raajojen liikuttaminen, kehittyvät sikiövaiheessa ja aktivoituvat syntymässä tai sen jälkeen. Niiden tulee sammua ennen kuuden kuukauden ikää. Primitiivirefleksit auttavat lasta selviytymään, mutta niiden integroituminen on tärkeää normaalille neurologiselle ja motoriselle kehitykselle. Niiden ansiosta asento eli posturaalirefleksit pääsevät kehittymään.
Posturaaliset eli asentorefleksit, kehittyvät syntymästä kolmeen ja puoleen ikävuoteen asti ja auttavat lasta oppimaan tasapainon ja koordinaation. Niiden tulee jäädä vaikuttamaan kehoon normaalin liikkeen mahdollistamiseksi.
Primitiivirefleksien tulisi siis sammua puoleen vuoteen mennessä ja asentorefleksien integroitua kolmeen ja puoleen ikävuoteen mennessä. Jos esimerkiksi äidillä on raskausaikana suuri emotionaalinen stressi, tai hän esim. polttelee (sikiö kärsii myrkkyjen aiheuttamasta stressistä), voi olla, että primitiivireflekseistä osaa jää integroitumatta tai sammumatta. Tai vastaavasti jos lapsi hyppää jonkin kehitysvaiheen yli, esimerkiksi nousee ryömimisestä suoraan kävelemään, eikä konttaa ollenkaan, jokin asentorefleksi jää integroitumatta ja vaikuttaa lapsen motoriikkaan myöhemmin.
Ja koska elämässä moni asia ei ole kovinkaan yksinkertainen, on mahdollista, että refleksit aktivoituvat uudelleen aikuisena. Syypäänä voi olla jokin traumaattinen tapahtuma kuten pään lyöminen, leikkaus, onnettomuus, raskas avioero tai läheisen menetys. Syitä on monia, ja sinun oma, luontainen herkkyytesi vaikuttaa myös siihen, miten hermostosi reagoi.
Mitä oireita päällä olevat primitiivi- ja asentorefleksit aiheuttavat
Päällä olevat refleksit vaikuttava nimenomaan hermoston tiedonkulkuun. Tiedonkulku hidastuu. Se voi aiheuttaa mm. seuraavaa:
Mitä päällä oleville reflekseille voi tehdä?
Sensomotorisessa valmennuksessa lähdetään tutkimaan mahdollisia hermoston epätasapainotiloja liiketestauksen avulla. Kun tiedetään, mikä refleksi mahdollisesti on päällä, sitä lähdetään sammuttelemaan erilaisin fyysisin liikkein. Saat kotihoito-ohjeet, jotka lähtevät tasapainottamaan hermostoasi. Harjoitteluun tulee sitoutua, että saat tuloksia, kuten mihin tahansa muuhunkin elintapamuutokseen. Jokaisen matkan pituus on yksilöllinen, riippuen iästä, hermoston herkkyydestä ja traumakuormasta. Se voi kestää jostakin kuukaudesta puoleentoista vuoteen.
Valmentajan kanssa tavataan noin kerran kuussa, testataan eri refleksejä, tehdään harjoitteita, katsotaan edistymistä.
Harjoitteet itsessään ovat helppoja, eikä harjoittelu vie kuin muutaman minuutin aikaasi viitenä päivänä viikossa. Olisiko vihdoin sinun aikasi tuoda lisää seesteisyyttä hermostoosi ja sitä kautta kehoosi?
Valmennus opiskelijahintaan 80 euroa ensimmäinen käynti (1,5 h. Norm. 120 euroa) ja seurannat 60 euroa (1 h. Norm. 90 euroa). Opiskelijahinnat voimassa syksyyn 2025.
Lämmöllä,
Anu
P.S. Huolehdin koko ajan myös omasta sensomatkastani omien refleksien sammuttamisella. Lisäksi opiskelen lisää ymmärtääkseni paremmin erilaisia traumoja.
Categories: : asentorefleksit, primitiivirefleksit, sensomotorinen valmennus, sensovalmennus