Estrogeenin vaikutus vastustuskykyyn- miten tukea vastustuskykyä luontaisesti

Estrogeeni vaikuttaa naisen vastustuskykyyn mm. lisäämällä vasta-ainetuotantoa. Estrogeenin määrä heittelee riippuen mm. kierron vaiheesta

Estrogeeni vaikuttaa naisen vastustuskykyyn mm. lisäämällä vasta-ainetuotantoa. Estrogeenin määrä heittelee riippuen kierron vaiheesta ja elämänvaiheesta. Ennen kuukautisia estrogeenin määrä on vähimmillään, jolloin pöpöt voivat päästä jylläämään elimistössä tavallista helpommin. Samoin vaihdevuosissa, kun kuukautiset ovat lakanneet, on estrogeenin määrä vähentynyt ja se heijastuu niin ikään immuniteettiin. Voit tukea vastustuskykyä luontaisesti monin eri tavoin. Lue eteenpäin, niin saat tietää miten.

Estrogeenin vaikutukset kehossa ovat moninaiset. Estrogeenireseptoreita on joka puolella, luustossa, sydämessä, nivelissä, aivoissa, ihossa.. Siksipä sen vaikutus naisen terveyteen on kokonaisvaltainen. Estrogeeni huolehtii sydänterveydestä, nivelten joustavuudesta, luuston hyvinvoinnista ja ihon kimmoisuudesta. Se vaikuttaa keskittymiskykyyn, mielialaan ja uneen. Toki, moni muukin asia vaikuttaa, mutta estrogeenillä on oma, merkittävä osuutensa.

Mielenkiintoinen asia on, että estrogeenillä on vaikutusta lisäksi naisen vastustuskykyyn. Estrogeenitasot vaihtelevat kierron aikana ja eri elämänvaiheissa. Kun kierto lähestyy kuukautisia, on estrogeenin määrä yleensä vähäisimmillään. Silloin, mahdollisten PMS oireiden lisäksi, voi ovi olla auki erilaisille viruksille. Tutkimuksissa on todettu, että estrogeeni vaikuttaa vasta-aineiden tuotantoon siten, että vastustuskyky on vahvempi. 

Eri elämänvaiheissa, kuten hedelmällisimpinä ikävuosina ja raskausaikana, estrogeenitasot ovat huipussaan. Sillä on merkitystä paitsi vastustuskyvyn, myös muun jaksamisen ja terveyden kannalta.

Esi- ja vaihdevuosi-iässä estrogeenitasot heittelevät. Ne saattavat olla ensin korkeat, aiheuttaen osalle oireita (nivelvaivat, väsymys, unettomuus, suolistohaasteet, kuumat aallot, aivosumu jne) ja sitten pudota, aiheuttaen jälleen oireita. Älä pelästy, kenties kuulut 15% naisista, joille ei ole oireita tai niitä on lievästi. Omilla toimillasi pystyt vaikuttamaan hyvinvointiisi suuresti.

Liika estrogeenin määrä ei niin ikään ole hyvästä. On todettu, että pitkään kestäneet, liian korkeat estrogeenitasot lisäävät autoimmuunisairauksien riskiä. Noin 80% autoimmuunisairauksista diagnosoidaan naisilla, joten voitaisiinko ajatella, että estrogeenilla on oma syynsä asiassa?

Miten sitten voit tukea vastustuskykyäsi luontaisesti?

  • vähennä lisätyn sokerin määrää radikaalisti ruokavaliossasi. Vähennä karkin, suklaan, leivonnaisten ja muiden valkojauhotuotteiden määrää. Korvaa makea esim. mangolla tai taateleilla, tai raakaherkuilla.
  • huolehdi siitä, että stressi ja palautuminen ovat tasapainossa. Että sinulla on myös työpäivien aikana palauttavia hetkiä. Kunnon rauhallinen ruokatauko, välipala, hengitysharjoitus (jolloin voit simppelimmeillään vain pysähtyä käsi sydämellä ja toinen vatsan päällä hengittelemään syvään pariksi minuutiksi silmät kiinni)
  • lisää kasvisten, juuresten, yrttien, marjojen ja hedelmien määrää ruokavaliossasi. Monipuolisesti ja värikkäästi. Ei aina vain jäävuorisalaatti-tomaatti-kurkkua vaan lehtikaalia, ruusukaalia, mustikoita, tyrniä, granaattiomenaa, ituja, valkosipulia, inkivääriä…
  • haukkaa raitista ilmaa päivittäin. Edes vartin verran. Huolehdi siitä, että tuuletat makuuhuoneesi ennen nukkumaan menoa.
  • Käytä immuniteettia tukevia ravintolisiä vähintään flunssakausina kuten C-vitamiinia, sinkkiä ja D-vitamiinia. On tärkeää, että myös rautavarastot ovat kunnossa, muuten voit olla jatkuvasti kipeä. Ja Suomen leveysasteilla D-vitamiinia tulisi käyttää päivittäin.

Toivottavasti näistä ohjeista on sinulle apua ja voit surffailla terveenä läpi flunssa-aaltojen! Jos kaipaat yksilöllisempää valmennusta ja apua, tsekkaa Kickstart valmennus.

Lämmöllä,

Anu

Categories: : esivaihdevuodet, estrogeeni, immuniteetti, vaihdevuodet, vastustuskyky, vastustuskyvyn tukeminen luontaisesti