Vahvuus- mitä se on?

Vahvuus- mitä se on?

Aug 18, 2020

Olen pohtinut nyt jo jonkin aikaa sanan vahvuus merkitystä monelta eri kantilta ja kysellyt myös läheisiltä mitä se heille merkitsee. Kiitos Anni, Marika, Marianna, Anitta, Tuija, Anna ja Denis osallistumisesta ja tärkeistä sanoistanne! Mielipiteenne ovat mukana kirjoituksessani.  Huomaathan, että nämä ovat subjektiivisia mielipiteitä ja vaihtelevat varmasti paljon henkilöstä toiseen. Kuulisin mielelläni kommenttejasi, kerrothan kommenttikentässä, mitä sinulle vahvuus merkitsee?

Vahvuus tarkoittaa minulle sitä, että selviää elämän myrskyistä ja vastoinkäymisistä aina hieman vahvempana. Se ei tarkoita sitä, ettei saisi romahtaa, päinvastoin, on myös vahvuutta näyttää ja tunnustaa heikkoutensa. Vahvuus on sitä, ettei jää masennukseen tai suruun vellomaan, vaan päättää nousta sieltä ylös. Että jaksaa uskoa ja luottaa, että asiat järjestyvät. Niin ikään vahvuutta on se, että uskaltaa pyytää apua. Omasta kasvatuksestani on jäänyt jotenkin sellainen uskomus, että avun pyytäminen on heikkoutta ja asiahan on ihan päinvastoin. Se on rohkeaa. Kuitenkin moni lähimmäinen on valmis auttamaan, kun vain uskaltaa pyytää. Heikkouden salliminen itselleen on rohkeutta, myöntää että ei ole täydellinen, eikä pärjää yksin. Avun tarjoaminen on vahvuutta. Kuinka moni ajaa ohi, kun näkee tien pientareella auton hätävilkut päällä? Kuinka moni oikeasti uskaltaa pysähtyä katsomaan, tarvitaanko apua? Itse vastaavissa tilanteissa olen pysähtyessäni todennut, että monella ei ole oikeasti hätää, vaan saattaa olla rengasrikko tai eksytty tieltä (silloin ei toki kannattaisi sitä hätävilkkua laittaa vaan tavallinen..). Saattaa olla, että joku päivä apuani tarvitaan oikeasti.

Vahvuutta on näyttää tunteensa ja olla näkyvä omana itsenään, kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Seisoa sanojensa takana, pitää lupauksistaan kiinni. Tehdä omaa juttuaan, noudattaa sielun suunnitelmaansa, vaikka tulisi negatiivista palautetta, sydämestä käsin, intohimoisesti ja iloisesti. Uskaltaa elää, eikä aina pelätä kaikkea. Mennä omalle epämukavuusalueelleen. Lapsena olin todella ujo, toisinaan vieläkin, mutta jo vähemmän. Muistan edelleen koulun esitelmien pitohetket, kun sydän tykytti niin että hyvä että rinnassa pysyi, ääni värisi ja hengitys takkusi. Nykyään pystyn jo pitämään esitelmän 50 henkilölle ilman vastaavia oireita (tosin saatan ottaa hieman l-teaniiniä rauhoittumiseen sitä ennen😉) joten kyllä asioissa edistytäänkin. Esitelmän pitäminen oman osaamisalueen sisällä on tosin melko helppoa. Joutuisin epämukavuusalueelleni uudelleen, jos puhuisin vaikkapa omista tunteista ja niiden käsittelystä… Tätäkin tosin harjoittelen. Kasvua ja kehitystä ei voi tapahtua, jollei silloin tällöin riko omia rajojaan ja mene sinne epämukavuusalueelle.

Vahvuutta on rakastaa itseään sellaisena kuin on, kaikkine epätäydellisyyksineen. Uskaltaa olla erityinen ja erilainen, sitähän me kaikki olemme. Ympäristön paineet esimerkiksi teini-iässä aiheuttavat sen, että nuori yrittää sopeutua massaan ja olla samanlainen kuin muut, että tulisi hyväksytyksi. Vaatii todella hyvää itseluottamusta uskaltaa olla erilainen.  Vahvuutta on sanoa ei ja asettaa omat rajansa. Tässäkin nuorten kohdalla alkoholista tai huumeista kieltäytyminen on vahvuutta. Siinä kotikasvatus ja vanhempien rakkaus, hyvät puhevälit ja nuoren hyväksyminen omana itsenään ovat varmasti avainasemassa. Kiusausten vastustaminen on mielestäni myös vahvuutta. Nyt en tarkoita sitä, etteikö toisinaan voisi olla vastustamatta kiusausta ja syödä jäätelöä tai suklaata, vaan enemmänkin sitä, että vastustaa halua toistaa toimintatapoja, joiden tietää olevan itselleen haitallisia.

Vahvuutta on puhua, puhua ja puhua. Omista tunteistaan, omaa totuuttaan. Sen sanominen ei ole aina helppoa ja läheinen saattaa loukkaantua tai ei ymmärrä. Toisaalta todennäköisemmin tulee kunnioitetuksi omana itsenään, kun puhuu omaa totuuttaan, keskustelukumppanisi huomaa, että sanoma tulee sielusi syövereistä.

Vahvuutta on antaa anteeksi. Antaa anteeksi toiselle, vaikka olisi kokenut tulevansa ymmärretyksi väärin, loukatuksi tai petetyksi. Etenkin jos toinen osapuoli pyytää vilpittömästi erhettään anteeksi. Avata sydämensä toiselle ja antaa oikeasti anteeksi, eheytyä ja puhdistua. Kommunikaatiossa on toisinaan puutteita, muisti pätkii, oma elämäntilanne voi vaikuttaa tai ymmärretään asiat eri tavalla. Mielestäni yksi henkisyyden suurimmista ja kenties vaikeimmistakin oppiläksyistä on anteeksianto.

Vahvuutta on olla rohkeasti herkkä, vaikka joutuisikin kärsimään sen takia. Suurta voimaa on päästä herkkyydellä kivun tai trauman luo ja avata sitä korkeammalla värähtelyllä. Vahvuutta on maadoittua, olla kehossa ja päästä sitä kautta paremmin kiinni sisimpäänsä, tietoisuuteensa tai sieluunsa.  Ja uskaltaa kuunnella sieltä sielusta kumpuavaa viestiä. Sen voisi ilmaista myös niin, että vahvuutta on elää niin kuin sydän sanoo. Vahvuutta on uskoa pimeydessä valoon, rahattomuudessa rahaan, yksinäisyydessä yhteisöllisyyteen, sairaana parantumiseen, kuoleman kohdatessa ikuiseen elämään. Uskoa intuitioon järjen ja mielen äänen sijaan. Hyväksyä että kaikki ihmiset eivät elä omaa totuuttaan tai puhu sitä, että jokainen kulkee omassa kehitysvaiheessaan. Suurinta vahvuutta monesti on rakkaus, vaikka vihaaminen olisi helpompaa.

Vahvuutta on antautua elämälle eikä pyristellä kaikin voimin vastaan. Hyväksyä se, että olemme täällä kokemassa asioita, ja välillä tulee niitä ikävämpiäkin, surullisia ja raskaita kokemuksia. Vahvuutta on suostua ottamaan ne vastaan ja uskaltaa kohdata ne ikävätkin tilanteet eikä väistellä tai lähteä karkuun. Niin kauan elämä tuo meille niitä samoja tilanteita, kunnes uskallamme kohdata ne.

Toivon sinulle vahvuutta elämääsi, juuri sellaista lempeää vahvuutta mitä juuri nyt tarvitset. Kiitos kun jaksoit lukea loppuun saakka!

Lämmöllä, Anu

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.