Vagus hermo ja stressi- sensate 2

Vagus hermo ja stressi- sensate 2

Feb 11, 2022

”Ajattele vagus hermoa jarrupolkimena, joka auttaa kehoa ja mieltä hidastamaan, jotta pystytään vastustamaan kroonisen ja hallitsemattoman stressin haitallisia vaikutuksia.” Stephen Porges, Kinsey Instituutti

Lyhytaikainen stressi on hyvästä ja auttaa meitä toimimaan, mutta pitkittynyt stressi voi aiheuttaa erilaisia haasteita kuten ärtyneisyyttä, mielialan vaihteluita, unettomuutta tai vatsaoireita.

Vagus hermon vaikutus 

Onko sinulla perhosia mahassa jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa? Tämä reaktio johtuu vagus hermon toiminnasta. Vagus hermo on vastuussa siitä tavasta, miten kehomme reagoi stressiin. Se on parasympaattisen hermoston eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se ulottuu aivoissa sijaitsevasta ydinjatkeesta keuhkoihin, sydämeen ja ruoansulatuselimistöön, joten sen tasapaino ja tukeminen voi edesauttaa ruoansulatusta, sydämen terveyttä ja hengitystä.

Vaikka vagus hermo kuuluu tahdosta riippumattomaan autonomiseen hermostoon, sitä voi rauhoittaa mm. syvähengityksellä. Vagushermo kiertyy pallean ympärille, joten syvä ja rauhallinen pallean avulla tapahtuva laskee sykettä ja verenpainetta ja kertoo hermostolle, että kaikki on hyvin. Hengitys kertoo stressitasoista ja vagushermon toiminnasta: kun meillä on kova stressi tai se on jatkunut pitkään, yleensä myös hengitys on muuttunut pinnalliseksi. Keuhkot eivät täyty loppuun saakka eikä myös vagushermo toimi kunnolla.

Sydämen sykevälivaihtelun avulla voidaan mitata vagushermon toimintaa. Suuri sykevälivaihtelu=hyvä palautuminen ja hyvä terveys, pieni sykevälivaihtelu=liikaa stressiä ja heikko palautuminen. Kuten kaikessa muussa, tässäkin asiassa olemme yksilöitä. Toisilla vagushermo reagoi herkemmin ja toisilla taas palautuu paremmin. Mm. aktiivisuusrannekkeilla ja First beat mittauksilla voi seurata omaa sykevälivaihteluaan.

Vagushermon tasapainottaminen

Mielihyvähormoni eli oksitosiini aktivoi vagus hermoa. Jos stressi tahtoo vallata kehosi ja viedä sen ylikierroksille, kokeile jotain näistä keinoista sen tasapainottamiseksi:

  • om äänteen hyräily, laulaminen
  • avantouinti ja kylmäaltistus
  • hieronta ja muut kosketushoidot
  • meditaatio
  • nauraminen-katso jokin hauska elokuva tai naura ystävän kanssa
  • neurosonic hoito
  • sensate 2 hoito

Sensate 2

Stressin hallinta on kokonaisvaltaista hoitoa, johon kuuluu terveellinen ja säännöllinen syöminen, tarvittaessa ravintolisätuki, liikkuminen omien voimien mukaan, hyvä uni, elämän eri osa-alueiden tasapainoon saattaminen ja rentoutuminen. Itse olen kokenut nopeiksi rentoutumiskeinoiksi erilaiset keholliset hoidot kuten hieronnan, energiahoidot ja miehen kainaloon käpertymisen. Uusin innostukseni on Sensate 2, innovaatio stressin hallintaan. Se on pieni laite, joka laitetaan rinnan päälle ja samaan aikaan sensete applikaatiosta puhelimesta tulee kuulokkeiden kautta rentouttavaa musiikkia.

Sensaten teho perustuu siihen, että rintakehä resonoi sensaten värisemää taajuutta, joka auttaa vagus hermoa rentoutumaan. Se parantaa sydämen sykevälivaihtelua ja auttaa kehoa rentoutumaan syvästi jo ensimmäisestä kerrasta lähtien. Muusikko on säveltänyt musiikin erityisesti sensate kokemusta varten, ja aplikaatiosta löytyykin monenlaista äänimaisemaa luonnon äänistä ulkoavaruuden teemoihin tai tiibetiläisiin äänimaljoihin. Ensimmäisellä kerralla kokeillessani laitetta nukahdin, se kertonee rentoutumisen tehosta😊 Olen harjoittanut meditaatiota säännöllisen epäsäännöllisesti ja täytyy sanoa, että sensaten avulla pääsen todella nopeasti, jo 10 minuutissa, meditatiiviseen tilaan ja samalla yhteyteen sisimpäni kanssa. Kerrassaan ihana nykyteknologian tuote kotikäyttöön ja stressin hallintaan!

Käytän sensatea asiakashoidoissani, mm. raindrop aromahieronnassa alussa sekä sensate syvärentoutuksessa. Oman aikasi pääset varaamaan täältä. Sensate syvärentoutuksessa pääset 30 minuutiksi hoitopöydälle painopeiton alle ja sen päätteeksi saat kupposen teetä ja smoothieta joilla jaksat jatkaa matkaa:)

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.