Talvi voi tehdä nälkäisemmäksi

Talvi voi tehdä nälkäisemmäksi

Dec 13, 2019

Oletko huomannut että talvi vaikuttaa syömisiisi? Kenties nautit enemmän kaloreita, enemmän rasvaa ja ehkä lohturuokiakin? Etenkin meillä Suomessa talvi on pitkä, pimeä ja kylmä.  Perimämme saattaa aiheuttaa sen, että syömme talvikuukausina enemmän, selvitäksemme kylmästä. Fakta on kuitenkin se, että harva tarvitsee ylimääräisiä kaloreita. Elämme yltäkylläisyyden keskellä ja suurin osa meistä istuu lähes koko päivän kokouksissa ja tietokoneen ääressä, jolloin kalorinkulutus on ihan eri luokkaa kuin vaikkapa ruumiillistä työtä tekevällä rakennustyöntekijällä.

Talvi voi tehdä nälkäisemmäksi

Frontiers of Neurosience lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan vuodenajan muutokset vaikuttivat moniin ruokahalua ja nälkää sääteleviin hormoneihin, kuten greliiniin ja leptiiniin. Greliini mm. stimuloi ruokahalua ja nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä, leptiini on myös kylläisyyshormoni, joka säätelee ruokahalua ja elimistön energiankäyttöä.

Tutkimusten mukaan auringonvalo on yksi tekijä joka vaikuttaa serotoniini hormonin eli hyvän mielen hormonimme määrään kehossa, ja vähempi määrä päivänvaloa tarkoittaa myös vähemmän serotoniinia. Hiilihydraattien lisääminen nostaa serotoniinin määrää (insuliinin erityksen myötä) jonka vuoksi hiilihydraatti"himo" saattaa kasvaa talvella.

Talvella on usein erilaisia juhlia, valmistujaisia, itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi, laskiainen jne. Hyvässä seurassa ja ilmapiirissä tulee myös huomaamatta syötyä enemmän.

Kylmä ja pimeä sää ei välttämättä innosta liikkumaan, jolloin kulutus jää pienemmäksi. Jos vastaavasti syödään enemmän, on tuloksena kilojen karttuminen.

Mitä sinun kannattaisi syödä

  • värikästä ruokaa antioksidanttien saannin takaamiseksi. Marjoja (ota sulamaan edellisenä iltana niin et kylmetä ruoansulatustasi jäisillä marjoilla), kaalikasveja, suomalaisia juureksia. Sitrushedelmät ovat ihania talvella. Mangot ja granaattiomenat tuovat häivähdyksen lämpöä arkeen
  • kevyesti kypsennettyjä vihanneksia (höyrytettyja tai uunissa kypsennettyjä)
  • kasvis- ja kasvissosekeittoja. Älä lisää ylimääräistä kermalorausta vaan laita mieluummin sen sijaan keiton päälle pähkinöitä/siemeniä tai vaikkapa kanasuikaleita proteiinin lähteeksi.
  • vihannesmehuja. Ne eivät kylmetä ruoansulatusta, kuten tuoreruoka voi toisilla kehotyypeillä (ayerveda, kiinalainen lääketiede) tehdä, etenkin kun huolehdit siitä, että vihannekset ovat huoneenlämpöisiä. Näin saat lisättyä vihannesten määrää talvellakin.
  • käytä lämmittäviä mausteita kuten inkivääri, kaneli, chili, cayennepippuri, valkosipuli, kurkuma. Lämmität ja tehostat samalla ruoansulatustasi.
  • juo lämmintä sitruuna-hunajavettä tai yrttiteetä. Kun pysyt sisäisesti lämpimänä, tulee iloisempi olo
  • syö säännöllisesti, niin että saat tasaisesti kaloreita päivän aikana. Näin iltasyönnin riski pienenee.
  • herkuttele raakasuklaalla tai kuivatuilla hedelmillä- ne ovat täyttäviä ja antavat nopeasti kylläisyyden tunteen. Ja jättävät hyvän olon toisin kuin irtokarkit..
  • lämmittävä iltajuoma joka takaa monelle myös hyvät yöunet: laita kattilaan 2,5 dl manteli- tai kauramaitoa ja lisää siihen 1 tl fenkolinsiemeniä, 1/2 tl ceylon kanelia, 1/2 tl kardemummaa. Lämmitä miedolla lämmöllä pari minuuttia ja siivilöi mausteet pois. Nam!

Oletko miettinyt, miten saat paitsi kehosi, myös mielesi lämpimäksi? Mikä lämmittää mieltäsi? Ystävien seura, teemuki takan edessä puolison kanssa, joululaulujen laulaminen, seurapelien pelaaminen, maalaaminen tai käsitöiden teko? Jokin ystävällinen teko päivässä? Lämmin sydän lämmittää kehoakin;)

Lämpöä talveesi!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.