Onko kehollasi puhdistumisen tarvetta?

Onko kehollasi puhdistumisen tarvetta?

Feb 23, 2021

Kevennätkö ruokavaliotasi silloin tällöin? Harrastatko mehupaastoja tai ohjattuja paastoja? Pyritkö lisäämään kasviksia ruokavalioosi? Työskenteletkö tunteittesi kanssa ja pyrit saamaan ne ulos kehostasi? Hienoa, jos teet näin, koska silloin tuet kehosi puhdistustoimintoja, maksaa, munuaisia ja suolistoa. Jos et jaksa lukea kaikkea, tämän jutun lopussa on linkki, josta pääset lataamaan kirjani ”onko kehollasi puhdistumisen tarvetta”. Se sisältää testin, jolla pääset tutkimaan omaa tilannettasi.

Kehomme kuormittuu nykyään monenlaisista asioista, mm:

 • kasvinsuojelu- ja torjunta-aineista
 • lisäaineista, väri- ja makeutusaineista
 • teollisesta ruoasta, ravintoköyhästä ruoasta
 • kosmetiikasta, hiusten väriaineista
 • pesuaineista
 • maaleista, palonestoaineista
 • petrokemian tuotteista
 • mikromuoveista
 • raskasmetalleista
 • patogeeneista (virukset ja bakteerit)
 • lääkkeistä
 • säteilystä

ja monesta muusta asiasta. Myös tunteet varastoituvat kehoon ja voivat haitata sen toimintaa. Kiinalaisen lääketieteen mukaan mm. viha asuu maksassa.

Maksan, munuaisten ja suoliston tulisi toimia optimaalisesti, että kehomme voi hyvin. Monesti todellisuus on toinen. Vaikka verikokeissa kaikki arvot olisivat kunnossa, voi maksan toiminta olla silti heikentynyttä. Tämän pystyy toteamaan mm. DNA Life geenitestillä tai DUTCH laajalla hormonipanelilla. Tai suolistossa voi olla epätasapainotila, enemmän huonoja kuin hyviä bakteereita. Tätä voidaan tutkia mikrobiomilla, josta saa myös monta muuta tärkeää asiaa selville mm. ruoansulatuksen toimivuudesta. Itse olen tehnyt kaikki kyseiset testit ja tulkinnut niitä asiakkailleni. Tiedän, että oma maksani vaatii tukea säännöllisesti. Sen vuoksi teen välillä mehupaastoja, kasvisruokapäiviä tai kevennettyjä aamuja hedelmä-marja-vihannespainotteisesti. Ja huomaan vaikutuksen kyllä olossani😊

Minkälaisia oireita heikentyneet puhdistustoiminnot voivat aiheuttaa?

 • väsymystä
 • hormonaalisia häiriöitä kuten PMS oireita ja vaihdevuosioireita
 • suolisto-oireita kuten krooninen ripuli, ummetus, närästys, turvotus, vatsakivut
 • iho-ongelmia
 • kuumia aaltoja
 • ärtymystä
 • verensokerin ja veren rasva-arvojen kohoamista

Mikä neuvoksi?

Jos haasteet ovat hiipineet elämään vuosien mittaan, on hyvä pitää mielessä, että maltti on valttia. Kaikki elämäntapamuutokset vaativat sitkeyttä, kärsivällisyyttä, sitoutumista ja aikaa. Ja lempeyttä. On parempi nauttia matkasta kuin mennä suu irvessä eteenpäin ajatellen vain päämäärää. Vanhoista tavoista pois oppiminen vie vähintään 3 viikkoa ja uusien tapojen pysyviksi jäämiseen menee vähintään 3 kuukautta. Niitä täytyy vain toistaa päivästä toiseen, olla sitkeä mutta lempeä, vaikka välillä lipsuisi. Ajatella, miten hyvää muutokset tekevät.

 Kaiken a ja o kehon tukemisessa on kasvikunnan tuotteiden lisääminen. Tästä puhun aina ravintoterapia asiakkaitteni kanssa, mitä enemmän sen parempi ja mitä värikkäämmin sen parempi. Jos on enemmän kroonisia vaivoja, suositellut viisi annosta ei riitä mihinkään vaan määrän pitäisi olla lähempänä kymmentä. Eläinproteiinien määrän ja rasvan vähentäminen on toinen. Maksa kuormittuu, jos eläinproteiineja ja rasvoja käytetään paljon. Nyt en tarkoita, että kaikkien tulisi alkaa kasvissyöjiksi tai vegaaneiksi! Vaan kohtuullisuutta. Sitä, että syödään punaista lihaa harvemmin. Että korvataan joskus liha tai kala palkokasveilla. Maksa kiittää, ruoansulatus kiittää ja kallisarvoista energiaa voidaan käyttää muuhunkin kuin ruoansulatukseen.

Meillä on keho, mutta myös mieli ja henki. Kaikkien näiden kolmen tulisi olla tasapainossa. Jos ajatukset ovat negatiivisia, ei toimintakaan voi olla kovin positiivista. Ajatukset saavat aikaan tunteita ja tunteet toimintaa. Onneksi tätä mallia on mahdollista muuttaa. Entäpä sitten se henki? Sitä voi kuormittaa patoutuneet tunteet, niin että se ei pääse virtaamaan vapaasti. Toisten huolten kantaminen voi jumittaa niskat kroonisesti. Tai oman tilan pieneneminen aiheuttaa ahdistusta, keuhkot eli elämän portti voi huutaa lisää tilaa ja lisää happea. Tai lantio voi mennä vinoon, kun elämällä ei ole selkeää suuntaa. Uskon, että jos hoidetaan vain kehoa, ei saada aikaan samanlaisia tuloksia kuin koko kolminaisuutta, koko kokonaisuutta hoitamalla. Tulisi siis hoitaa myös mieltä ja henkeä.

E-kirja ja testi kehon puhdistustarpeen toteamiseen

Sydämeni asia on auttaa sinua voimaan paremmin, kaikin tavoin. Sen vuoksi kirjoitin lyhyen e-kirjan aiheesta ”onko kehollasi puhdistumisen tarvetta”. Pääset lukemaan vielä edellä mainituista asioista lisää ja lataamaan itsellesi aineenvaihdunnan oirepistekartoitus testin! Käytän testiä ravintoterapia asiakkaillani hoidon etenemisen toteamiseen. Se on hyvä mittari lähtötilanteen toteamiseen (missä kehon osa-alueella on eniten haasteita ja onko keholla vähän vai paljon puhdistumisen tarvetta) ja sillä on hyvä seurata, miten elämäntapamuutokset toimivat. Käy lataamassa kirja itsellesi täältä! Sen jälkeen saat lisävinkkejä kehon puhdistustoimintojen tukemiseen😊

Lämmöllä,

Anu

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.