Kilpirauhasen vajaatoiminta- henkiset syyt

Kilpirauhasen vajaatoiminta- henkiset syyt

Mar 10, 2023

Kilpirauhasen vajaatoiminta- henkiset syyt

Sairauksien taustalla on monesti jokin henkinen syy. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa syy voi olla kiltin tytön syndrooma, arvottomuuden tunne, ansassa olemisen tunne tai kurkkuchakran vajaatoiminta. Näitä asioita pystyy tasapainottamaan, ajan ja avun kanssa. Artikkelissa vinkkejä henkisen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Viime kerralla kirjoitin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sen oireista ja syistä sekä labrakokeista. Mielestäni, ja kokemukseni mukaan sairauksilla on aina jokin henkinen tekijä taustalla. Jokin henkinen tekijä voi olla sairauden laukaisija. Jos olosuhteet, elintavat ja stressitasot ovat myös pielessä ja kehossa jyllää hiljainen tulehdus, nämä ylläpitävät ja vahvistavat sairautta. Usein elämäntilanne on jatkunut samanlaisena pitkän aikaa, ja meillä on välillä tapana vain sinnikkäästi jatkaa pään lyömistä seinään, vaikka olisi parempi luovuttaa, hellittää, antaa periksi. Heittäytyä elämän virran vietäväksi ja luottaa siihen, että kaikki järjestyy.

Tyypillinen kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä nainen (useammin naisten kuin miesten sairaus) on kiltti ja rauhallinen. Hän tekee kaikkensa muiden eteen, joskus oman hyvinvoinnin kärsiessä. Hän taipuu helposti suorittamiseen ja liikaan tekemiseen. Hän haluaa tehdä kaiken 100 prosenttisen hyvin tai täydellisesti. Hän ei saa tai ei uskalla sanoa omaa totuuttaan ääneen. Hänen voimansa menevät arjen pyörittämiseen ja selviytymiseen. Hän saattaa muuttua hieman kyyniseksi, uupuneeksi ja masentuneeksi, koska elämästä ei tunnu enää löytyvän iloa. Hänen on vaikea rentoutua tai sallia itselleen lupa vain olla. Itsensä rakastaminen ja armollisuus itseä kohtaan ovat vaikeita rasteja. Tämä kuvaus on minun mielipiteeni, ei absoluuttinen totuus. Näitä piirteitä olen huomannut omissa asiakkaissani, joita olen päässyt auttamaan kilpirauhasen vajaatoiminnan tai muiden terveyshaasteiden puitteissa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan taustalla mahdollisesti olevat henkiset tekijät:

  • kiltin tytön syndrooma. Suorittamisesta haetaan hyväksyntää ja arvostusta. Saattaa olla tunne, että ei kelpaa, jos ei tee ja suorita, ole hyvä vaimo, työntekijä, äiti ja montaa muuta asiaa. Uuvutetaan itsensä suorittamiseen ja tekemiseen.
  • edelliseen liittyen: arvottomuuden tunne. Jos ei arvosta itseään tarpeeksi, tai kokee ettei muut arvosta sinua, voi tämä manifestoitua fyysiseen todellisuuteen esimerkiksi kilpirauhasen oireiluna.
  • kurkkuchakran vajaatoiminta. Kilpirauhanen sijaitsee fyysisesti kurkkuchakran kohdalla. Kurkkuchakra toimii vajaalla, koska ei uskalleta puhua omaa totuutta ääneen. Kenties ei uskalleta sanoa, mitä oikeasti haluaa elämältä. Mikä olisi itselle iloista, kevyttä ja onnellista elämää. Omannäköistä elämää. Mistä nauttii ja mitä tarvitsee ja haluaa.
  • ansassa olemisen tunne. Sairaudet voivat aiheuttaa tunteen, että on vanki fyysisessä kehossa, että oireille ei voi mitään. Voisiko olla mahdollista, että omassa elämässä kokee olevansa ansassa? Parisuhteessa, jossa ei ole onnellinen tai työssä, jossa ei koe tyydytystä?

 

Mitä voit itse tehdä?

Jos sinulla on lieviä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, tai sairaus todettu ja lääkehoito kunnossa, voit testata, toisivatko nämä elämääsi lisää hyvinvointia😊

  • hoida kurkkuchakraasi, kommunikaation keskustasi. Opettele sanomaan, mitä tarvitset ja haluat. Kumppanille on parasta kertoa asiat aina ”minusta tuntuu, että minulle olisi parasta” eikä ”kun sinä aina teet noin, minä..”. Käytä sinistä väriä vaatteissa ja ruoissa (mustikka). Laula om-mantraa.
  • opettele tunnistamaan tunteitasi ja kertomaan niistä läheisillesi ääneen.
  • opettele arvostamaan ja rakastamaan itseäsi. Tämä voi olla pitkä tie, mutta pienetkin asiat vievät kohti maalia. Onnittele itseäsi pienistä onnistumisista joka päivä. Arvosta sitä, kuka olet sisimmässäsi, ei vain ulkoisia suorituksia. Arvosta sydämesi hyvyyttä, rehellisyyttäsi, luotettavuuttasi, empaattisuuttasi, herkkyyttäsi. Mitä kaikkia arvostettavia ominaisuuksia sinusta löytyy?
  • tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. Mitä ne ovat? Oletko pysähtynyt miettimään? Haluaisitko tanssia, piirtää, tehdä käsitöitä? Valokuvata luontoa? Työstää savea? Nauraa ystävien kanssa? Miksi et järjestäisi aikaa juuri niille asioille, joista nautit?
  • harjoita joogaa tai meditaatiota tai tee hengitysharjoituksia. Kaikki, mikä tasapainottaa ja rauhoittaa hermostoasi, on hyväksi.

Kokonaisuus ratkaisee, olemmehan keho, mieli ja sielu. Jos henkinen hyvinvointi on kunnossa, mutta laiminlyöt fyysistä kehoasi, oireilet, tai toisinpäin. Älä jää yksin murehtimaan, vaan hae ja pyydä apua.

Jos sinusta tuntuu, että minä voisin olla avuksi, ota yhteyttä. Ravintoterapiaan yhdistän myös henkistä valmennusta ja tarvittaessa myös energiahoitoa. Etähoito onnistuu erinomaisesti, jos et asu pk-seudulla.

Toivottavasti sait tästä artikkelista uusia oivalluksia!

Lämmöllä,

Anu

 

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.