Elämän eliksiiri- vesi

Elämän eliksiiri- vesi

Jul 11, 2019

Helteetkin kaiketi saavuttavat Suomen jossain vaiheessa tänä kesänä, ja silloin on hyvä muistaa veden juonti ja elektrolyytit. Miksi pitää muistaa juoda tarpeeksi vettä? Juominen on toki tärkeää ihan jokaisena arkipäivänä, ei pelkästään helteiden aikana.

 
 • maksa alkaa toimia yön aikana ja hoitaa puhdistustehtävänsä. Aamulla heti ensimmäisenä on tärkeää juoda vettä, että erilaiset myrkyt saadaan eritettyä kehosta ulos. Mielellään iso lasillinen vettä, johon voi vielä puristaa puolikkaan sitruunan mehun. Täältä voit käydä lukemassa lisää maksan toiminnasta.

 

 • nestehukka aiheuttaa ärtyisyyttä, väsymystä, päänsärkyä ja muita ikäviä oireita. Myös veri muuttuu paksummaksi, jos emme juo tarpeeksi, ja paksussa veressä viihtyvät erilaiset patogeenit paremmin.

 

 • suoliston toiminnan kannalta nesteytys on tärkeää. Ulostemassa jumittuu suolistoon ja muuttuu kuivaksi jollei se saa tarpeeksi vettä. Jollei vettä tule tarpeeksi kehon ulkopuolelta, sitä imeytetään paksusuolesta, mikä ei kuulosta kovin kivalta, eikö totta? Tosin sekin on steriiliä vettä mutta ehkäpä on kuitenkin mukavampi ajatus juoda tarpeeksi..

 

 • Muita veden juonnin etuja: se voitelee niveliä, saa ihon hehkumaan, auttaa verenpaineen säätelyssä, parantaa energiatasoja ja keskittymiskykyä.

 

 • vesi on ehdottomasti paras janojuoma. Jos korvaat veden makeilla mehuilla, limsoilla tai energiajuomilla, saat myös huomaamattasi turhia kaloreita. Kahvi ja tee puolestaan kuivattavat kehoa ja niiden juonnin jälkeen olisikin hyvä muistaa aina juoda lasi vettä. On hyvä muistaa myös, että jos sinulla on jano, keholla on jo nestehukka. Parasta on siis juoda aterioiden välissä, vaikka ei olisikaan janon tunnetta.

 

 • kesäkuumalla tai nopeatehoisen liikunnan aikana, kun keho oikein hikoilee, vesilasilliseen on hyvä lisätä ripaus puhdistamatonta merisuolaa tai ruususuolaa. Silloin vesi ei vain "tule läpi". Luontaistuotekaupasta löytyy nykyään myös elektrolyyttijauheita, joissa on natrium, kalium ja magnesium kaikki oikeissa suhteissa- niitäkin voi kokeilla. Hyvin nesteyttävä ja elektrolyyttipitoinen juoma on tuorepuristettu varsisellerimehu sekä kurkkumehu. 

 

 • muita nesteyttäviä juomia:
  • kookosvesi
  • aloe vera juoma
  • kylmä yrttitee
  • sitruunalla, yrteillä, marjoilla tai kurkkuviipaleilla maustettu vesi

 

 • Muistathan että hedelmistä ja vihanneksista saat myös nestettä. Erittäin nesteyttäviä ovat mm. kurkku, vesimeloni, appelsiinit, omena, selleri, persikat ja nektariinit.

 

Kuinka paljon sitten on tarpeeksi? Suurimmalle osalle todennäköisesti riittää 1,5-2 litraa vettä päivässä. Nesteen tarve riippuu toki myös liikunnan ja ruumiillisen aktiivisuuden määrästä eli on yksilöllistä. Suurin osa nesteestä kannattaa nauttia aterioiden välillä, aterialla riittää vain lasillinen, etteivät ruoansulatusnesteet laimene liiaksi.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.